• Nástup žiakov do školy od 01.06.2020

          • Dňa 1. 6. 2020 bude otovrená škola  pre 1. až 5. ročník za určitých bezpečnostných opatrení: 

            1. Prevádzka školy je v čase od 7:30-16:00 hod.
            2. Výchovno-vzdelávací proces v škole je možný len u žiakov 1.-5. ročníka.
            3. ŠKD môžu navštevovať len žiaci prítomní na vyučovacom procese v škole.
            4. Žiaci budú rozdelení podľa skupín. Skupiny môžu byť miešané žiakmi, ktorí pred mimoriadnym prerušením vyučovania v jednej skupine neboli. Počet žiakov v skupine bude  najviac 20.
            5. Vytvorená skupina sa nemení, aj keď počet žiakov klesne, nesmie dochádzať k migrácii medzi vytvorenými skupinami.
            6. Vytvorené skupiny sa môžu spojiť až po uplynutí týždňa (prípad nízkeho počtu žiakov v jednej skupine).
            7. Škola do konca školského roka nebude organizovať žiadne spoločné akcie – besiedky, rozlúčky so školským rokom, podobné hromadné podujatia, školy v prírode, školské výlety.
            8. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy!

            Príchod žiakov do školy po jednotlivých skupinách:

            • 1. ročník - 7:30 hod.
            • 2. ročník - 7:40 hod.
            • 3. ročník - 7:50 hod.
            • 4. ročník - 8:00 hod.
            • 5. ročník - 8:10 hod.

            Začiatok vyučovania:

            • 1. ročník - 8:00 hod.
            • 2. ročník - 8:10 hod.
            • 3. ročník - 8:20 hod.
            • 4. ročník - 8:30 hod.
            • 5. ročník - 8:30 hod.

            Koniec vyučovania:

            • 1. ročník - 11:55 hod.
            • 2. ročník - 12:15 hod.
            • 3. ročník - 12:35 hod.
            • 4. ročník - 12:50 hod.
            • 5. ročník - 12:55 hod.

            Zákonný zástupca

            1. Dodržiava pokyny riaditeľky školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky ZŠ.
            2. Do školy privedie iba zdravého žiaka. Ak sa žiak ráno sťažuje na bolesti hlavy, nádchu, má kašeľ a pod. nesmie prísť do školy.
            3. Je zodpovedný za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode do ZŠ a odchode žiaka zo ZŠ (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            4. Zabezpečí svojmu dieťaťu dve rúška denne(jedno bude v skrinke), papierové jednorazové vreckovky a prezúvky.
            5. Pri prvom nástupe žiaka do školy alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni, predloží písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (Vyhlásenie v2 - tlačivo na stiahnutie).
            6. V prípade, že je u žiaka podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v domácom prostredí, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľku školy.
            7. V prípade, že je u žiaka podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v školskom prostredí, bezodkladne si svoje dieťa príde vyzdvihnúť.
            8. Povinnosťou zákonného zástupcu je bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola u dieťaťu nariadená detským lekárom alebo príslušným RÚVZ. Za týchto podmienok bude žiak zo školy počas karantény vylúčený!
            9. Zákonný zástupca rešpektuje zákaz zhromažďovania sa osôb pred školou a v areáli školy.
            10. Zákonný zástupca odprevádza svoje dieťa k hlavnému vchodu s dodržaním odstupu od ostatných rodičov.  Môže vstúpiť len do vestibulu školy s dodržaním hygienicko-epidemiologických opatrení.
            11. Dieťa si preberá po skončení vyučovania alebo zo školského klubu detí.
            12. Požiadavky na triednu učiteľku rieši telefonicky.
            13. V prípade nutnosti vstúpiť do vnútorných priestorov školy (prevzatie chorého dieťaťa, úrazu) má na tvári rúško a ruky si pri vchode dezinfikuje.

            Žiak

            1. Po rannom zdravotnom filtri si žiak odloží veci, ktoré v triede nepotrebuje do svojej skrinky na chodbe školy a  odchádza do triedy vyhradenej pre jeho skupinu. Túto triedu opustí len so súhlasom pedagóga – toaleta, prestávka, pobyt vonku.
            2. Okrem školských pomôcok, rezervného rúška, papierových vreckoviek, nápoja a desiaty si žiak nič iné do školy nenosí.
            3. Žiak si v triede umýva ruky bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko–epidemiologickými nariadeniami – použije tekuté mydlo a papierovú utierku, ktorú po použití odhodí do koša.
            4. Na toaletách použije rovnako mydlo v dávkovači a jednorazové papierové utierky.
            5. Nevychádza z triedy, nevyhľadáva spolužiakov z inej skupiny.
            6. Odchod na WC hlási učiteľke/vychovávateľke. Svojvoľné opustenie triedy z akéhokoľvek dôvodu je ZAKÁZANÉ!
            7. Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej skupiny, kde prebieha výchovno-vzdelávací proces.

            Stravovanie v školskej jedálni

            1. V školskej jedálni sa môžu stravovať len žiaci prítomní na vyučovacom procese v škole a zamestnanci školy.
            2. Stravovanie v školskej jedálni v skupinách je pod dozorom vyučujúceho pridelenej skupiny žiakov.
            3. V školskej jedálni sa nemôžu premiešavať jednotlivé skupiny. Skupiny žiakov s vyučujúcim sedia pri jednom stole a je dodržaná vzdialenosť jednotlivých skupín.
            4. Časový harmonogram výdaja jedla:
            • 12:00 -12:15 - I.A, I.B 
            • 12:20- 12:35 – II.A 
            • 12:40- 12:55 – III.A, III.B 
            • 13:00- 13:15 – IV.A, V.A 
            • 13:20- 13:35 – zamestnanci

             

             

          • Aktivity žiakov

          • Za zatvorenými dverami našich domácností sú otvorené srdiečka našich skvelých žiakov. Niekedy sa trápia s domácimi úlohami cez internet, niekedy tvoria s netradičným materiálom, inokedy pomáhajú rodičom a robia radosť najbližším.

            Popozerajte ako sa doma nenudia :) 

          • Prerušené vyučovanie

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.
            Výučba žiakov bude prebiehať prostredníctvom elektronickej komunikácie (cez Edupage) s pedagogickými zamestnancami školy. Prosíme všetkých rodičov a žiakov, aby každý deň sledovali zadania od svojich učiteľov a každý deň sa venovali samoštúdiu.

            Ing. Andrea Špiriaková, riaditeľka školy

             

             

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Ing. Andrea Špiriaková podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom školy dňa 13. marca 2020 (piatok) riaditeľské voľno z dôvodu preventívneho opatrenia v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň sú žiaci stravujúci sa v školskej jedálni automaticky odhlásení zo stravovania, ruší sa i prevádzka ŠKD. Možný nástup žiakov do školy v pondelok 16. marca 2020 ohlásime podľa aktuálnej situácie, prosíme preto rodičov, aby pozorne sledovali webové sídlo školy, ako i správy prijaté od školy prostredníctvom elektronickej komunikácie /edupage/.

            Ing. Andrea Špiriaková, riaditeľka školy

          • Usmernenie ku koronavírusu

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na šírenie koronavírusu (COVID-19) v európskych krajinách sme sa rozhodli pristúpiť k preventívnemu opatreniu na zabezpečenie zdravia a bezpečnosti detí našej základnej školy a na zníženie rizika prenosu choroby.

            Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ide o kvapôčkovú infekciu. Všeobecné príznaky virózy, respektívne klasických respiračných ochorení, napr. aj klasickej chrípky sú: teplota nad 38°C, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Inkubačný čas pri tomto koronavíruse sa uvádza doba 2 až 14 dní. V priemere je to 6 dní.

            V súvislosti so šírením uvedeného vírusu vydáva Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky usmernenie pre školy a školské zariadenia:

            V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva, boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa vyskytol koronavírus, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.

            V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi
            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie
            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe

            MŠVVaŠ SR dôrazne neodporúča v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí, s potvrdeným výskytom koronavírusu.

            Pre materské, základné školy a školské zariadenia ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo používať dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorázovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktoré majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť 

            Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých koronavírusom, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. 

            Zároveň je potrebné, aby rodičia neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.

            Spoliehame sa na Váš zodpovedný prístup a vopred ďakujeme za pomoc pri zaistení bezpečnosti nás všetkých.

             

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Ing. Andrea Špiriaková

            riaditeľka školy

             

            Letáky a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

          • Vyhodnotenie fotosúťaže Zimná krajina

          •  

            Zima sa pomaly končí a s ňou i fotosúťaž Zimná krajina. Naši žiaci nelenili a počas zimných dní nafotili krásne fotografie, veď posúďte sami. Šikovní fotografi dostali diplom a sladkú odmenu. Ďakujeme za účasť J 

          • Vyhodnotenie zberu šípok

          • Na jeseň sa na škola zapojila do zberu šípok. Spoločnými silami sme vyzbierali 61 kg. Lesy SR odmenili najlepších zberačov krásnymi cenami. Každý, kto sa zapojil do súťaže získal malú pamiatku. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom. :-) 

          • 2 % zaplatenej dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy!
            Veríme, že Vám záleží na kvalite vzdelávania a výchovy Vašich detí rovnako ako nám, preto si dovoľujeme obrátiť sa na Vás s prosbou. Keďže v dnešnej dobe nie je jednoduché zabezpečiť dostatok materiálnych i finančných prostriedkov na podporu vzdelávania, radi by sme sa uchádzali o 2% z Vašich daní. Budeme radi, ak sa rozhodnete nás podporiť a tým prispieť k zveľaďovaniu našej školy, výchovy a vzdelávania detí. Naša škola má uzatvorenú zmluvu s nadáciou Spoločne pre región so sídlom v Žiline, ktorej  ak darujete 2 % z Vašich daní, následne poskytne plnenie našej škole -  celú darovanú sumu. 

            Právnické a fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie – môžu poukázať 2% v časti DP Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov PO.

            Zamestnanci, ktorí požiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane z príjmu potrebujú na poukázanie 2% dane dve tlačivá ( Potvrdenie o zaplatení dane 2019Vyhlásenie 2019), ktoré poskytne škola. Sú  zverejnené aj na webovom sídle školy www.zsneslusa.edupage.org. Vyhlásenie vyplní zamestnanec a Potvrdenie o zaplatení dane vydá zamestnávateľ.

            Tlačivá prosíme odovzdať v škole.

            Vopred Vám ďakujeme za Vašu podporu.

             

             

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 8.a 9. ročníka

          • Riaditeľka Základnej školy Nesluša v súlade s §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 518/2010 Z.z. poskytuje žiakom 8. a 9. ročníka riaditeľské voľno dňa 20.11. 2019 (streda).

            Odôvodnenie:

            Riaditeľské voľno je poskytnuté z organizačných dôvodov zabezpečenia Celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka T5- 2019.

          • Imatrikulácia prvákov

          • 14. november 2019  patril našim prváčikom. Počas slávnostnej imatrikulácie, ktorá sa odohrávala vo včeľom kráľovstve, ukázali usilovné včielky, čo všetko sa v škole od septembra naučili. Čítali, spievali, počítali, ba i cvičebný úbor zvládli poskladať. V závere slávnosti pani riaditeľka pasovala prvákov do cechu žiakov ZŠ Nesluša.
            Za svoju usilovnú prácu dostali prváci darčeky, ktoré im tento slávnostný okamih budú pripomínať, a potom ich už čakalo občerstvenie ... po namáhavej práci deťom vytrávilo.
            Ďakujeme prváckym pani učiteľkám za príjemné popoludnie a rodičom, ktorí sa postarali o občerstvenie.

          • ZRUČNOSŤ PRE ÚSPECH

          • OPÄŤ PRVÉ MIESTO

            15.11. 2019 sa v školských dielňach Strednej odbornej školy dopravnej v Žiline uskutočnila súťaž
            "ZRUČNOSŤ PRE ÚSPECH."
            Vo veľkej konkurencii 20 družstiev z rôznych regiónov Slovenska si svoju zručnosť a technické myslenie zmerali aj naši deviataci Christián Jantošík, Matej Kubala a Dávid Raček. Aj tento rok chlapci obsadili PRVÉ MIESTO🥇. Blahoželáme!!!

              

          • Školský klub detí nespí ...

          • Niekedy stačí trocha fantázie a zo starého oblečenia sa dá vyrobiť čokoľvek. Vdýchnúť starým veciam nový život sme sa i my pokúsili v školskom klube deti - Nesluško. Spolu s deťmi sme vyrábali zo starých tričiek vankúšiky, ktoré si po dokončení deti odniesli domov. Ďalšie fotky nájdete na https://neslusko837.webnode.sk/vankusiky-pampusiky/ Týmto však nekončíme... práve naopak, už teraz sa deti môžu tešiť na NOC v školskom klube detí. 

            Mgr. Katarína Čimerová

             

          • Vyhodnotenie súťaže „Tekvičkovo“ o najkrajšiu tekvicu na našej škole.

          • Na 1. stupni 1. miesto obsadili žiaci z 1.B, na 2.mieste 3.A a na 3.mieste 3.B.

            Na 2. stupni 1. miesto obsadili žiaci z 9.A, na 2. mieste 5.A a na 3. mieste 7.B.

            Výhercom srdečne gratulujeme. Zástupcovia spomínaných tried si svoju výhru a diplom prevzali.  Všetkým ostatným zapojeným triedam ďakujeme za účasť.

            Každá tekvica bola niečím iná, jedinečná a výnimočná, tak ako ste vy. :-)