• Činnosť CVČ pri ZŠ s MŠ Nesluša

          • Formy výchovno – vzdelávacej činnosti v CVČ pri ZŠ s MŠ, Nesluša 837:

            1.    Pravidelná záujmová činnosť -  Ponuka krúžkov 2023/24 - zápis na krúžky prebieha do 15.9.2023. 

            2.    Príležitostná záujmová činnosť - Do našej príležitostnej činnosti patria jednorazové, prípadne pravidelne sa opakujúce podujatia. Pri ich tvorbe vychádzame z prirodzeného záujmu detí a mládeže, z tradícií a tiež rôznych sviatkov. Výraznú časť týchto aktivít tvorí organizácia našich vlastných podujatí (Tvorivé dielne, Turistická olympiáda, Vítanie jari, Deň matiek, Mikuláš, Vianočné trhy, Rozprávkové noci, atď.). Tento rok budeme v prípade záujmu poriadať aj výlety alebo návštevu plavárne. 

            Denne od 06:30 hod. do 7:30 hod. je v našom CVČ otvorený ranný klub, do ktorého sa môžu zapísať deti od 1. po 5.ročník. Ponúkame priestor na vzájomné stretnutia pri spoločenských hrách, aktivitách podľa ponuky alebo podľa vlastného výberu. Žiaci tak môžu stráviť čas čakania na začiatok vyučovania.

            Každý utorok máme otvorený čitateľský klub pre žiakov 1. stupňa od 12:20 hod. do 13:03 hod.(6. vyuč. hodina) a pre žiakov 2.stupňa od 13:35 hod. do 14:20 hod. (7. vyuč. hodina).

            3.    Prázdninová činnosť - Denný tábor v mesiaci júl, letné krúžky futbalu v mesiaci júl a august.

             

            Výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou CVČ je na základe VZN č. 3/2023 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v škole a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je obec Nesluša nasledovná:

            1. do 15 rokov € 1,00/mesiac = € 5,00/polrok – za návštevu jedeného ZÚ,
            2. nad 15 rokov € 1,00/mesiac = € 5,00/polrok – za návštevu jedeného ZÚ,
            3. pre obe kategórie pri odovzdaní vzdelávacieho poukazu pre CVČ je výška poplatku € 0,00/rok (vzdelávací poukaz platí na jeden záujmový útvar na celý školský rok),
            4. pre prihlásenie do každého ďalšieho ZÚ je výška poplatku € 5,00/polrok.

            Príspevok sa uhrádza:

            1. polrok – je potrebné zaplatiť do 10. 10. 2023
            2. polrok – je potrebné zaplatiť do 10. 02. 2024

            Bližšie informácie aj na tel.č.: 041/4281124 alebo e-mail: zsmsneslusa@gmail.com

             

             

          • Erasmus+ Fínsko - Deň jedenásty

          • Jedenásty deň vo Fínsku bol výnimočný svojou rozmanitosťou.

            Na hodine fyziky žiaci skúšali rôzne pokusy, ktoré súviseli napríklad aj so šírením zvukových vĺn 📟.

            Biológiu mali dve hodiny. Na prvej sa pozreli rakovi 🦐 pod pancierik. Nielenže rozoznávali samičku a samčeka, ale pozorovali aj pohyb klepiet a počítali končatiny. Na druhej hodine skúmali, z akých častí sa skladá kvet 🌸, čo sú tyčinky a kde nájdu piestik.

            Deň zakončili hodinou hudobnej výchovy 🎼, na ktorej sa naučili, ako fungujú bubny 🥁 a následne si to aj overili v praxi.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň desiaty

          • Stredu žiaci začali hodinou umenia, na ktorej pracovali s vodovými farbami 🎨. Pomocou tejto techniky vytvorili naozaj úžasné diela plné farieb 😊👌.

            Po dvoch hodinách umenia nasledovala hodina matematiky, kde mali nielen žiaci, ale aj učitelia možnosť precvičiť si mozgové závity pomocou rôznych matematických hlavolamov 🙄🤯.

            Na biológii pozorovali pod mikroskopom 🔬🧫🧬 bunky, ktoré sa nachádzajú na vnútornej strane líc.

            Deň zakončili hodinou telesnej výchovy, na ktorej pomocou mapy hľadali diamanty 💎💎💎, ktoré boli rozmiestnené v lese.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň deviaty

          • V utorok žiaci začali chémiou, kde sa učili používať horák 🔥. Aj napriek menšiemu stresu to však zvládli všetci ľavou zadnou 😊💪.

            Ďalšou hodinou bol anglický jazyk, na ktorom žiaci objavili čaro digitálneho sveta a vyskúšali si viaceré aplikácie podobné Kahoot 📲.

            Na švédčine sa naučili používať fínske čísla 1️⃣2️⃣3️⃣.

            Deň zakončili technikou, na ktorej sa snažili vytvoriť elektrický obvod lampy💡🔌a Bluetooth reproduktoru 🎧🔈. Ako im to išlo si môžete pozrieť na fotografiách nižšie 🤗👇.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň ôsmy

          • V pondelok mali žiaci deň zameraný na angličtinu a dejepis 🤗😊.

            Na angličtine dokončovali projekt o Slovensku a na dejepise s učiteľom diskutovali o demokracii.

            Najlepšia časť dňa však bolo poobedie, kedy aj žiaci, aj učitelia sadli na bicykle a spolu prešli 6 km do národného parku Saaren kansanpuisto, v ktorom si užili prírodu a jazerá 🌲, opiekli si klobásky🌭a porozprávali sa o ich pobyte vo Fínsku.

          • Erasmus+ Fínsko - Víkend

          • Počas víkendu si ani žiaci, ani učitelia nepospali ani o minútu dlhšie 😁

            V sobotu mali naplánovaný výlet do Helsínk, kde si užili výlet loďou🛳️na Suomenlinnu - morskú pevnosť vybudovanú na viacerých ostrovoch, ktorá je typická svojou vojenskou architektúrou.

            Po lodnom výlete smerovali kroky👣našich dobrodruhov na trhovisko, na ktorom žiaci vyskúšali salámu zo soba, ale aj plnenú pusinku.

            Následne sa poprechádzali po Helsinkách, pozreli si exempláry prírodovedného múzea ako napríklad kostry morských cicavcov a vypreparované živočíchy 🐺🦊, ktoré sú typické pre fínsku prírodu, ale mali možnosť vypočuť si aj zvuky netopierov🦇 a pohladkať si kožušiny rôznych živočíchov 🦦.

            Svoju helsinskú púť ukončili v nákupnom centre, kde si mohli nakúpiť napríklad aj nejaké suveníry.

            V nedeľu si užili žiaci deň s hostiteľskými rodinami. Niektorí sa boli kúpať v jazere 🏞️⚓, iní navštívili múzeá a mestečká blízko Tammely.

            Dnes pokračujú vo vyučovaní angličtinou, dejepisom a následne výletom na bicykloch do národného parku 🗺️🧭.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň piaty

          • Chémia prebehla perfektne, žiaci boli na farme s hovädzím dobytkom a napriamo pozorovali cyklus uhlíka v prírode 🐄🐄. Dozvedeli sa aj to, že v Tammele majú automatickú farmu, kde sa o kravy starajú roboty - od kŕmenia cez čistenie až po automatické dojenie mlieka. Žiaci mali možnosť si aj všetko pozrieť.

            Na angličtine komunikovali a pracovali na projekte o Slovensku.

            Poslednou hodinou bola hudobná výchova 🎶🎵, kde témou bola hudba v 1960 - the Beatles. Žiaci najprv prebrali teóriu a následne sa pobrali k hudobným nástrojom 🎤🥁🎸🎹 a zahrali najprv fínsku a následne modernú pieseň - Yellow od Coldplay.

            Po škole mali žiaci a aj učitelia možnosť navštíviť letnú chatku 🏞️ jedného z učiteľov, zahrali si tradičnú hru Mölkky, ohriali sa v tradičnej fínskej saune, vykúpali sa v jazere 🏊‍♀️🏊 a vyskúšali aj tradičné Salmiakki.

            Všetci si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov 😊👌. 

          • Zahájenie nového školského roka

          • Zahájenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutoční 4. septembra o 8:00 hod v budove základnej školy.

            P.S. Je potrebné priniesť si prezuvky.

            Tešíme sa na vás 😊👍

          • Erasmus+ Fínsko - Deň štvrtý

          • Štvrtý deň bol pre žiakov veľmi poučný vďaka aktivitám na rozvíjanie jemnej motoriky 😊

            Ekonomika bola milým prekvapením, nakoľko zahŕňala skôr domácu ekonomiku a bola zameraná na prípravu slaného a sladkého dezertu 🥮. Žiaci mali možnosť asistovať pri prípave a následne si mohli na sladkom dezerte 🍰 aj pochutnať 🤤.  

            Geografiu majú fínski žiaci spojenú s biológiou a tak nebolo prekvapením, keď na tomto predmete žiaci mikroskopovali 🔬. Pomocou mikroskopu pozorovali bunky rastlín 🧫. Najprv na palístku z machu 🌱 a potom na kúsku cibule 🧅. 

            Hodina techniky bola zaujímavá suchým plstením. Žiaci pracovali pomocou ihly a mechanickým namáhaním vytvárali rôzne obrazce 🐼🐰🐻.

            Na viacerých predmetoch vyučovanie fínskych žiakov prebieha v blokoch (2 vyučovacie hodiny za sebou). Žiaci majú viac času na vykonávanie aktivít, nemusia sa ponáhľať a dokážu stihnúť všetko, čo majú na pláne. Medzi predmety, ktoré sú vyučované blokovo, patrí technika, domáca ekonomika, telesná výchova, ale aj chémia, ktorá čakala žiakov dnes 😊. Zajtra si o nej napíšeme viac.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň tretí

          • Divé zviera ani žiakov, ani učiteľov dnes v lese nestretlo 😁.

            Po škole sa vďaka fínskym skautom naučili ako rozložiť oheň, kde nájsť v prírode provizórnu potravu - v dnešný deň to boli kuriatka 🍄, ako upiecť palacinky 🥞 v provizórnych podmienkach a vychutnali si aj dúšok pravej tradičnej fínskej kávy ☕️. Okrem toho dostali základy prvej pomoci pri krvácaní a vypočuli si pieseň, ktorú si skauti spievajú pri ohni 🔥.

            V rozvrhu dnes bol predovšetkým anglický jazyk. Žiaci predstavili Fínom Slovensko 🇸🇰 a čo to im povedali o svojich záľubách 🎸📚💻.

            Zajtra bude zaujímavý deň plný ekonomiky, matematiky a geografie s technikou. Uvidíme, ako si žiaci poradia na týchto predmetoch. 

          • Erasmus+ Fínsko - Deň druhý

          • Druhý deň v Tammele ubehol ako voda.

            Žiaci sa zúčastnili viacerých hodín, na ktorých sa vzdelávali a učitelia pozorovali, ako presne funguje fínske vzdelanie. 

            Na chémii sa žiaci učili merať kvapaliny pomocou laboratórnych pomôcok 🧪. Angličtinu mali tri hodiny a nielenže komunikovali, ale sa aj naučili nové výrazy, ktoré si následne zopakovali aj pomocou pantomímy 🦵💪👅. 

            Na hodine fínštiny sa naučili slová ako yö (noc), kissa (mačka), koira (pes) a lehti (list).

            Na obede vyskúšali aj vegetariánske jedlo a skúsili aj typický fínsky olovrant, ktorý sa podobal nášmu hamburgeru 🍔.

            V stredu čaká žiakov poobedie vo fínskej prírode so skautmi, tak držte palce, aby nestretli žiadne divé zviera 🤞😁.

          • Erasmus+ Fínsko - Deň prvý

          • Z nedele na pondelok sa podarilo docestovať vybraným žiakom a učiteľom do fínskeho mestečka Tammela 🇫🇮.

            Prvý deň dopadol nad očakávania 😊👌.

            Žiaci a aj učitelia sa oboznámili s prostredím školy, ktorú budú najbližšie dni navštevovať, s učiteľmi, ktorí ich budú učiť 👩🏻‍🏫👨🏻‍🏫 a spriatelili sa s rodinami, u ktorých budú počas svojej návštevy vo Fínsku bývať 👨‍👩‍👧‍👦🐕🐈.

            Učitelia z Tammely privítali nových návštevníkov tradičnými karelskými pirohami plnenými ryžovou a zemiakovou kašou, na ktorých si spolu s munavoi - špeciálnou vajíčkovou nátierkou s maslom a soľou všetci pochutnali 🤤😊.

            Veríme, že ďalší deň prinesie veľa nových poznatkov z rôznych oblastí, keďže žiaci od zajtra nastupujú na fínske vyučovanie 💪.

          • Zoznam pomôcok pre jednotlivé ročníky v školskom roku 2023/2024

          • 1. ročník:
            TSV - tepláky👖, mikina🧥, tričko s krátkym rukávom (podľa možnosti biele)👕, ponožky🧦, krátke nohavice🩳, šiltovka👒, prezuvky👟. Všetko podpísané a zbalené do plátenného vrecúška🛍️.
            📌Ostatné pomôcky na vyučovanie zabezpečí triedna učiteľka.

             

            2. - 4. ročník:

            📌Pomôcky na vyučovanie zabezpečí triedna učiteľka.


            🎨Na výtvarných pomôckach sa žiaci dohodnú s vyučujúcou daného predmetu.

             

            5. - 6. ročník:

            📝 zošit č. 560 (malý čistý)  3 ks
            📝 zošit č. 460 (veľký čistý)  3 ks
            📝 zošit č. 544 (malý linajkový)  4 ks
            📝 zošit č. 464 (veľký linajkový)  4 ks

            MAT - rysovacie potreby 
            📐✏️
            🎨Na výtvarných pomôckach sa žiaci dohodnú s vyučujúcou daného predmetu.

             

            7. - 9. ročník: 

            📝 zošit č. 560 (malý čistý)  3 ks
            📝 zošit č. 460 (veľký čistý)  3 ks
            📝 zošit č. 544 (malý linajkový)  5 ks
            📝 zošit č. 464 (veľký linajkový)  5 ks

            MAT - rysovacie potreby a kalkulačka 📐✏️📱
            🎨Na výtvarných pomôckach sa žiaci dohodnú s vyučujúcou daného predmetu.


            Žiaci môžu na predmetoch používať aj zošity z predchádzajúceho ročníka.

          • Deviataci a pôvab Piešťan

          • Druhý výlet deviatakov zaviedol do pôvabného kúpeľného mesta - Piešťany.

            Okrem krásneho centra mesta sa deviataci opäť spojili s prírodou a navštívili Eko Park Piešťany - Rybársky Dvor, v ktorom mohli vidieť 👀 viac ako 100 rôznych zvierat z Afriky, Ázie, Južnej a Severnej Ameriky, Austrálie a Európy.

            Veľká časť expozícií bola priechodná, a preto mali deviataci možnosť vstúpiť priamo do klietok 😊👏.

            Zaujímavá bola časť expozície s papagájmi 🦜🦜, ktoré majú schopnosť vybrať si ľudí, s ktorými sa rozprávajú viac a na ktorých aj viac sadajú.

            Výlet žiaci ukončili prenájmom lodiek a plavbou na nich 🛶.

            Sami posúďte, ako sa deviataci mali 😊👇.

          • Deviataci a neuveriteľný svet zvierat

          • Deviataci si podobne ako ôsmaci užili dva úžasné výlety.

            Nakoľko bol však tento rok ich posledným v našej škole, budeme im venovať dva príspevky a ešte naposledy si ich aspoň takto pripomenieme 😊👍.

            Prvým výletom bola návšteva MiniZOO v Žiline, v ktorom mali deviataci možnosť vypočuť si zážitkový výklad o exotických zvieratách.

            Videli korytnačky 🐢, dikobraza, pytóny a iné hady 🐍, leguána, ale aj zajace 🐇, myši 🐁a mačky 🐈.

            Nielenže veľa živočíchov videli, perfektným zážitkom bola aj možnosť pohladkať si ich.

            Ako deviataci reagovali na živočíchy a či si užili výlet, si môžete pozrieť na fotografiách 😊👇.

          • Ôsmaci a úchvatná príroda s čarom hlavného mesta

          • Ôsmaci si užili dva krásne výlety ✌️🤗.

            V neďalekej Starej Bystrici strávili 2 dni. Očaril ich nádherný kysucký orloj, ktorý patrí medzi najmladšie orloje na svete a na ktorom sa každú hodinu objavujú figúrky svätých spojených so Slovenskom: Cyrila, Metoda, Svorada, Benedikta, Gorazda, Bystríka a Vojtecha. Spoznali krásu bystrickej prírody 🌳🌲, trošku si i zašportovali a zrelaxovali tak nielen telo, ale aj myseľ 🧘🏻‍♀️🧘🏻.

            Druhým výletom bola návšteva hlavného mesta a jeho krásnej historickej časti. Plavbou po Dunaji si žiaci mohli pozrieť Bratislavu aj z iného uhla.

            Oba výlety boli inšpirujúce pre ďalšie a bližšie spoznávanie krás Slovenska.
            Čo všetko ôsmaci zažili, si môžete pozrieť na fotografiách nižšie
            😊👇.

          • Siedmaci a svet ilúzií v Tatrách

          • Siedmaci vycestovali na koncoročný výlet do Tatier.

            Prvou zastávkou bola Tricklandia v Starom Smokovci, kde žiaci putovali po stopách trick-artu a optických ilúzií 🎨🔮. Navštívili najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe, ale aj antigravitačné miestnosti, rozšírenú realitu a pozreli si pohyblivé obrazy a kaleidoskop.

            Druhou zastávkou bola rýchla prechádzka Štrbským Plesom, nakoľko počasie v deň výletu dobrodruhom veľmi neprialo ☔️💦.

            Ako si siedmaci užili výlet, si mrknite nižšie 😊✌️

          • Micro:bit v Kysuckej knižnici

          • Šiestaci stihli počas školského roka navštíviť aj Kysuckú knižnicu v Čadci, v ktorej sa zúčastnili prednášky o základoch programovania.

            Naučili sa o Micro:bit 💾 a skúsili si tento minipočítač naprogramovať na vykonávanie rôznych akcií - reagovanie na tlesknutie👏, zobrazovanie rôznych obrázkov, počúvanie hlasu👂 a na zaspávanie 😴Okrem toho sa tiež zúčastnili aj prehliadky knižnice 📖. 

            Ďakujeme Kysuckej knižnici v Čadci za skvelý vzdelávací zážitok 😊❤️.

          • Šiestaci a čarovná Banská Bystrica

          • Šiestaci na koncoročnom výlete navštívili stredné Slovensko.

            V stredoslovenskom múzeu si užili THURZO – FUGGER zážitkovú expozíciu, ktorá vrátila žiakov o 500 rokov späť do čias rozkvetu baníctva 💎v Banskej Bystrici a jej okolia.

            Následne žiaci absolvovali prehliadku literárneho a hudobného múzea 📚🎭, v ktorom videli 250 slovenských ľudových nástrojov od 60 tvorcov a v bábkarskom salóne si vyskúšali vodenie bábok.

            Výlet zakončili námestím SNP, kde si mohli bližšie obzrieť fontánu ⛲️, a hrad 🏰⚔️, ale aj vonkajšiu expozíciu múzea SNP, ktorá pozostávala z tankov a lietadiel ✈️.

            Čo všetko šiestaci videli, nájdete pod príspevkom 😊👇.

          • Piataci a krásy Trenčína

          • Počas prázdnin si ukážeme, aké úžasné koncoročné výlety žiaci našej základnej školy absolvovali 😊👌.

            Začneme žiakmi piateho ročníka, ktorí sa vybrali do mesta Trenčín, v ktorom okrem krás mesta obdivovali aj Trenčiansky hrad🏰.

            V hrade navštívili Zápoľského palác, poobzerali si Delovú baštu💣a hladomorňu, pokochali sa úžasným výhľadom na mesto z Matúšovej veže, vyskúšali si obriu šachovnicua vypočuli si aj príbeh lásky Omara a Fatimy, ktorý sa viaže k Studni lásky👩🏻‍❤️‍👨🏻.

            Následne si žiaci prezreli centrum mesta, v ktorom sa mohli ochladiť zmrzlinou🍦alebo naplniť hladné brušká pizzou 🍕. Cestou domov panovala dobrá nálada, ktorú umocnila cesta vlakom 🚆 v samostatných kupé.

            Ako sa piatakom výlet páčil, si môžete pozrieť nižšie. 👇